In de omgeving

Natuur

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is het kleinste Nationale Park van Nederland, maar daardoor zeker niet minder bijzonder. Het betreft een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat vooral bekend staat om zijn vele vogelsoorten (in het broedseizoen maar liefst negentig soorten) en bijzondere geschiedenis. Overal in het landschap zijn de ‘littekens’ van de turfwinning in het verleden nog zichtbaar.

Dankzij diverse knuppelbruggen is het mogelijk om de Groote Peel te voet te verkennen. Dit doet u op eigen houtje, met een van de vele routes of middels een excursie. Daarnaast zijn alle peelgebieden rondom met de fiets te bewonderen.


De Peelvennen

Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken er deel van uit. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen kennen veel en bijzondere natuurwaarden. Er ontwikkelt zich een unieke venflora. De vennen zijn belangrijk voor libellen, water- en moerasvogels. De deelgebieden Sarsven en de Banen in de gemeente Nederweert hebben de hoogste Europese beschermingsstatus van Natura 2000-gebied. Zo zijn, in tegenstelling tot de andere vencomplexen in dit zogenaamde doorstroomsysteem, Het Sarsven en De Banen nooit ontwaterd en ontgonnen.

Weerterbos

Met een totale oppervlakte van bijna 800 hectare is het Weerterbos het grootste aaneengesloten terrein van Het Limburgs Landschap in Midden-Limburg. Droge en vochtige bossen, vennen, vochtige graslanden en kleine heideveldjes vormen het gebied. Er lopen edelherten, uniek in Limburg. Vier wandelroutes doorkruisen grote delen van het Weerterbos waar u kennis maakt met de bijzondere kwaliteiten van het gebied. Bij drie routes passeert u ook de uitkijktoren die prachtig uitzicht biedt over het gebied. Er zijn daar ook regelmatig edelherten te zien. Via de gele route kunt u even ‘gluren bij de buren’ want deze loopt deels door terreinen van onze Brabantse evenknie. Het Weerterbos is net als Het Sarsven en De Banen een Natura 2000-gebied en heeft zo de hoogste Europese beschermingsstatus.

Musea & Bezienswaardigheden

Buitencentrum de Pelen

Buitencentrum De Pelen ligt aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Het is het start- en eindpunt van verschillende wandel- en fietsroutes. Bij de informatiebalie worden doe- en ontdektochten verhuurd en starten diverse leuke activiteiten. Tevens worden hier ook regelmatig leuke evenementen georganiseerd voor jong en oud.

Eynderhoof Limburgs Openluchtmuseum

In het dorpje Eind, gemeente Nederweert, ligt het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Dit museum is een mooi en levendig peeldorp waar je na het passeren van de ijzeren poort een sprong maakt terug in de tijd van rond 1900. Het museum is geopend sinds 1990 en staat bekend om haar uitgebreide scala aan ambachten, zoals de zagerij, de smederij, het bakhuis en nog veel meer. Het overdragen van tradities en gebruiken in de prachtig herbouwde panden maken het tot een echt Peeldorp. De vele enthousiaste vrijwilligers geven u een uniek kijkje in de tijd van toen.

Nationaal Klok & Peel Museum Asten

In het Brabantse Asten ligt Museum Klok & Peel, dat een combinatie is van twee collecties. In de collectie Klok staan historische kerkklokken centraal. De verzameling klokken en bellen is groot en wordt continu aangevuld met nieuwe stukken. Daarnaast heeft het museum de grootste bibliotheek en documentatie van klokken ter wereld. In een permanente tentoonstelling staat een klok in de Notre Dame centraal. Deze werd namelijk in Asten gemaakt.

In het gedeelte over de Peel wordt de natuur- en cultuurhistorie van de Peel en omstreken uitgelicht. In verschillende taferelen wordt het verleden van dit gebied uitgebeeld: van 10 miljoen jaar geleden tot nu. Van fossielen tot turfstekers, van oerrunderen tot gouden helmen; je komt alles te weten over de geschiedenis van de Peel.

Museum Techniek met 'n Ziel

Techniek met 'n Ziel is een museum in Neerkant met een verzameling techniek van 1900 tot heden en en een vleugje nostalgie. De verzameling is een collectie van de evolutie van elektrische apparatuur. In het pand, met een oppervlakte van circa 600m2, zijn op dit moment een groot aantal zaken aanwezig zoals een totaal overzicht van allerlei technische objecten van het jaar 1900 tot 2000. Verder zijn er verschillende ruimtes, zoals een woonkamer, winkel en een keuken waarin een tijdsbeeld wordt weergegeven uit het verleden. Tot slot zijn er nog een aantal kleine collecties te bewonderen zoals medisch-, fotografie- en kantoorapparatuur.

Streekmuseum Peel & Maas

Met als doel het tonen van de geschiedenis van de streek, is het Streekmuseum Peel & Maas gevestigd in het voormalig Mariaklooster. In de volksmond heette het gebied waarin het klooster ligt "Kerkeböske". Na een drastische renovatie ademt het gebouw nog steeds de sfeer van weleer. Het uit 1929 stammende pand omvat negentien museale ruimtes, verdeeld over twee verdiepingen die bereikbaar zijn via trap en lift. Tijdens het rondlopen door de verschillende tentoonstellingen zijn de nonnenkamertjes van weleer nog steeds duidelijk herkenbaar.

De verzameling bestaat primair uit archeologische objecten, agrarische en andere werktuigen, personalia voorwerpen, Tweede Wereldoorlog documentatie inclusief de barak, volksdevotie, meubels en kleding. Hoogtepunt uit de collectie is de reconstructie van de aangeklede Romein die een reproductie van de Gouden Peelhelm draagt, waarvan het origineel zich in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bevindt, opgegraven in de omgeving.

Activiteiten

Pins & Pints bowling

LED Bowlen bij Pins & Pints Bowling is een unieke belevenis. De 12 moderne volautomatische bowlingbanen zijn voorzien van moderne en interactieve lichteffecten. Daarnaast is Pints & Pints Bowling sfeervol ingericht met een gezellige bar, lounge gedeeltes en ruimtes waar je kunt darten, tafelvoetballen en biljarten. Kortom genoeg entertainment voor een geslaagd uitje.

Escape Room Limburg

Je hebt 60 minuten en ontsnappen is de uitdaging bij Escape Room Limburg! Kies zelf je thema, verplaats je in de rol van een detective, laat je onderdompelen in de mythes van het oude Egypte, beleef een Night at the Museum, ontdek het Wilde Westen of waan je in de wondere wereld van de chocoladefabriek!